DSC_1676
 
VDE_0077
 
img012

 
DSC_6039

 
1 copy

ULTIMA THULE

 

Ultima Thule brengt figuren- en beeldend theater voor jongeren én volwassenen. Onze voorstellingen vertrekken vanuit een persoonlijk verhaal, ingebed in een maatschappelijke context.

Op vormelijk vlak streven we soberheid na, om zo tot een essentie te komen: in materiaalkeuze, poppen, scenografie, decor. We onderzoeken wat we met beelden, figuren, poppen kunnen vertellen. De taal die we hanteren leunt aan bij een dagdagelijkse leefwereld, maar heeft ruimte voor poëzie.

Multidisciplinariteit is belangrijk in de voorstellingen van Ultima Thule. Acteurs vertellen, poppen en beelden niet minder. Er wordt altijd op zoek gegaan naar het juiste materiaal en de juiste vorm voor een pop, een figuur, in decor en scenografie.

Wim De Wulf, voormalig artistiek leider, was de bezieler van Ultima Thule. Na zijn overlijden in juli 2016 staat Sven Ronsijn aan het artistieke roer. We werken met een ploeg van frequent terugkerende acteurs zoals daar zijn Els Trio, Dominique Collet, Erik Bassier, Lore Dejonckheere, …

“Wim De Wulf heeft de laatste jaren als artistiek leider van Ultima Thule met zijn teksten en regies al bewezen dat hij uitstekend en aanstekelijk verteltheater kan maken. Ultima Thule is met hem uitgegroeid tot een figurentheater voor (jong)volwassenen, dat groots vertelt en krachtig universele thema’s in verhalen over kleine mensen verbeeldt. (Gomaartrilogie, Door de bomen het bos….) De taal bonkt, de muziek klinkt luid, de poppen zijn expressief, bijna expressionistisch, het decor bestaat uit losse, meestal houten elementen die door verplaatsingen en verschuivingen een locatie suggereren. De poppenmanipulatoren verzorgen niet alleen de stemmen en de bewegingen van de poppen, ze spelen zelf ook mee, als een verlengstuk van de personages en als vertellers.” (bron: Etcetera 05/02/2014)

 

De laatste jaren wierp Ultima Thule hoge ogen met enkele erg fijne producties. De doorbraak kwam er met de GOMAARtrilogie.

“De drie titels stekezotvanu, wiedatterieris en ‘tisaltijdiet geven expliciet het gehanteerde taalregister aan. Artistiek leider van Ultima Thule, de muzikant/theatermaker/auteur Wim De Wulf schreef ze in een gespijkerde en bonkige taal die doet denken aan de werken van Constant Permeke.” (Tuur Devens)

De trilogie werd in 2015 succesvol hernomen in de Minard in Gent en op Theater aan Zee. Overzee werd het publiek op het Edinburgh Fringe Festival dan weer verwend met the GOMAARtrilogy (Head over Heels, Look who’s Here, Always Something Wrong).

De laatste jaren produceerde Ultima Thule twee voorstellingen in coproductie met HETPALEIS. Eerst was er Door de bomen het bos, in het voorjaar van 2014 kwam LOOP!.

“Schrijver-regisseur Wim De Wulf verenigt het beste van Filip Vanluchene en Arne Sierens, mixt Short cuts met Thuis. Geef hem twee karakterpoppen en hij schetst in tien simpele replieken een hele biografie. Gek hoe ontroerend dat werkt.” (Wouter Hillart over Door de bomen het bos in De Standaard van 11/05/2011 ****)

 

In 2013 regisseerde Sven Ronsijn Nerf, een coproductie met Zefiro Torna. De voorstelling werd een succes op de Zomer van Antwerpen in 2013.

“De magie waarmee deze voorstelling de kijker ontroert zit in het vakmanschap van Ultima Thules figurentheater gecombineerd met de zeer flexibele muziek en zang van Zefiro Torna. (…) Deze voorstelling is een aanrader voor al wie gelooft in de duurzaamheid van de liefde en de buigzaamheid van de pijn. Ze verdient dan ook de allerhoogste quotering alleen al omdat levenloze voorwerpen ontroerend een publiek aan het huilen kunnen brengen.” (bron: Cobra.be *****)

In 2015 maakte Sven Ronsijn Los, een 6+ voorstelling die een uitgebreide tournee kende. Oe ist werd gemaakt in 2016. In 2017 worden De Stroom en B.I.G. (dat aanzien kan worden als de opvolger van Nerf) gecreëerd.

 “Sven Ronsijn schreef de tekst, die vertolkt wordt in een gemoedelijke, geestige, bij momenten poëtische en emotioneel geladen taal, voor iedereen die bereid is te luisteren, goed te begrijpen. (…) Voor het figurentheater in het algemeen is Oe ist een aanwinst. Voor Ultima Thule een zoveelste bijzondere prestatie op hoog niveau.” (bron: Theatermaggezien)

 

Your browser is out of date. It has security vulnerabilities and may not display all features on this site and other sites.

Please update your browser using one of modern browsers (Google Chrome, Opera, Firefox, IE 10).

X