• SPOOR

   

  Na Rostekop, Oosterlengte en Troebel Water, maakt Ultima Thule in het najaar 2014 opnieuw een 10+ voorstelling.

  Gaston: „Iedereen zegt: ik kan daar niet aan doen Gaston. Ik zou wel eens willen dat er iemand is die zegt: Gaston, ik kan daar aan doen, dat komt door mij.”

  Jaren 50.
  Gaston is 10. Vlaanderen is een zanderig patattenland, waar geen frank te verdienen valt. Gaston zijn maat is Koning Arthur. De kanarie. Die altijd meeging met zijn opa naar de koolmijnen. Want kanaries, daaraan weet ge dat er gas is in de mijn omdat ze dan doodvallen. Opa ging elke dag naar La Louvière. Met de bommeltrein van Ronse.

  La Louvière, een naam als uit een schone film, de bijnaam van een madam die danst op een blinkende dansvloer met zo een zwierige rok. Maar opa sterft, aan een longziekte. Dus de kanarie is voor Gaston.
  En hij noemt hem Koning Arthur.
  Als de pa van Gaston werkloos wordt wil hij ook naar de Walen. Naar de mijnen.
  Met die kanarie, terwijl hij toch elke zondag met de duiven speelt.
  Intussen is Gaston verkozen om David te zijn in de reuzenstoet en moet hij het oog van Goliath uitgooien met een steen. Als dat lukt, is het dorp voor een jaar gevrijwaard van alle miserie.  Dus dan moet Koning Arthur niet mee naar de mijn! Kan pa gerust elke dag afdalen in de schacht. Zal zijn zus haar boontjes doppen in de stad. Moet zijn broer niet op de Waalse stakers schieten! En zal Gaston kunnen trouwen met dat monument van een madam van die tist van Halle. Als de trein hem bij haar brengt, tenminste.

  SPOOR wordt een pakkende voorstelling over een stuk vergeten geschiedenis die onder je vel kruipt en daar een tijdlang blijft nazinderen.

  Tekst en regie/ Wim De Wulf
  Spel/ Els Trio, Lieve Cornelis, Frank Hofmans en Erik Bassier
  Muziek/ Nils De Caster en Yves Meersschaert
  Poppen/ Evelyne Meersschaut
  Lichtontwerp en decor/ Rupert Defossez

   

   

  Your browser is out of date. It has security vulnerabilities and may not display all features on this site and other sites.

  Please update your browser using one of modern browsers (Google Chrome, Opera, Firefox, IE 10).

  X